line
loos architects
line
NEWS
line
PROJECTS
line
INFO
line
SEDA // Solid Entrepothaven Amsterdam // NL

Project:


Architect:
Client:
Date:
Building surface:

Status:
Location:
Multifunctional building with retail facilities, cafe-restaurant, offices, apartments and parking garage
Miguel Loos / HUB
Het Oosten, Bouwfonds MAB
2006
solidprogram 13.290 m2, commercial spaces 4.095 m2, parking 5.688m2, total 23.073 m2
Invited development competition design
Cruquiusweg, Amsterdam, NL
arial view
The “Van Lohuizen”-plot is located in the entrepot harbour of Amsterdam, in-between land and water, housing and offices, old and new. Its context requires a durable, eye-catching building that can effortlessly adapt to changes of use: a solid.

On the first scale level, our design is an urbanistic sculpture, which has been attuned to its direct and indirect surroundings. On a second scale level, the design encourages a diversity of programmes and offers the necessary flexiblity.

The ground- and first floor contain public functions. A flight of stairs leads to a deck, which looks out over the quay and creates a connection with the courtyard that opens towards the water.
The building is accessed from this courtyard, via two cores in the corners of the volume. On each floor, a large spectrum of different units with various sizes and qualities can be created around the corridors and broad galleries that form the access routes.
concept loacationconcept voulume
situation
line