line
loos architects
line
NEWS
line
PROJECTS
line
INFO
line
PKFV // Genieloods Kunstfort Vijfhuizen // NL

Project:


Architect:
Adviseurs:
Opdrachtgever:
Datum:
Oppervlakte:

Team:

Status:
Locatie:
Duurzame renovatie van een monumentale loods voor tentoonstellingen en nieuwbouw van een bezoekersinformatiecentrum
LOOS ARCHITECTS
Kolom Bouwadvies, DGMR
Kunstfort Vijhuizen
2010
470m2 exhibition space plus130m2 adjacent facilities
Miguel Loos, Katalin Toth, Paul Coenen, Ewoud Ruifrok
prijsvraag ontwerp
Fortwachter, Vijfhuizen, NL
Het Kunstfort Vijfhuizen heeft een prijsvraag uitgeschreven voor het verbouwen van een metalen genieloods tot tentoonstellingsruimte en informatiecentrum. Om aan het gewenste programma te voldoen dient de loods geïsoleerd te worden onder behoud van de integriteit van het UNESCO monument. In ons ontwerp wordt de loods intact gelaten en dient uitsluitend voor tentoonstellingen. Alle nieuwe functies worden ondergebracht in een annex welke de twee aanwezige terreinniveaus met elkaar verbind een de bezoekers uitnodigt tot bezoek van de tentoonstellingen. Het zigzag-vormige volume bataat uit een houten buis met daarin een rode glazen box. Na betreden van de koker kunnen de bezoekers er rechtstreeks via een openbare trap doorheen wandelen. Of zij betreden de glazen box met daarin een getraceerd café gedeelte, infobalie en toiletten. Naast de balie ligt de toegang naar de loods. De tentoonstellingsruimtes zijn volledig leeg gehouden zodat alle mogelijke vormen van kunst, installaties en manifestaties gehuisvest kunnen worden. De enige verandering zijn de strekmetalen wandpanelen met daarachter isolatie en wandverwarming.
line