line
line
NIEUWS
line
PROJECTEN
line
INFO
line
ZAO // Astretsovo Moscow // RU

Project:


Ontwerp:

Opdrachtgever:
Jaar:
Oppervlakte gebied:
Programma:

Status:
Download PDF:
Stedenbouwkundig Masterplan voor een grootschalig vakantiepark met woningen en voorzieningen in een buitenwijk van Moskou
Miguel Loos in samenwerking met
Dick van Gameren en Bart Goldhoorn
ANW Services Moskou
2004
560 ha
Vakantiehuizen, datsja’s, appartementen, commerciële en recreatieve voorzieningen
Schetsontwerp afgerond
Klik hier...
Het projectgebied ligt ca. 40 minuten rijden van Moskou en is één van de vele braakliggende landbouwkolchozen. Er is sprake van een versnipperd gebied door diep ingesneden beekdalen en bestaande bebouwing. Aangetrokken door de hoogteverschillen in het landschap vindt men hier een groot aantal wintersportvoorzieningen. Karakteristiek voor deze regio is het groeiend aantal particuliere zomer- en vakantiehuisjes van de hoofdstedelingen.
De ontwikkelingsmaatschappij van de voormalige kolchoz wil de trend naar meer recreatiehuisjes volgen, maar met een helder masterplan.
In deze eerste onderzoeksfase zijn er een drietal alternatieve concepten verkend. Het model “grid en axes” is gebaseerd op een neutraal raster waar een aantal groenverbindingen doorheen zijn gelegd. In het model “enclaves” is de bebouwing geconcentreerd in een aantal clusters welke als een soort ijsschollen in het landschap liggen. In het “parkway” model is alle bebouwing langs kleine, in de bossen verdwijnende straatjes gelegd die ieder op een grote boulevard zijn aangesloten.
model grid and axes
model enclaves
model parkway
line