line
loos architects
line
NIEUWS
line
PROJECTEN
line
INFO
line
LVM // De Salamander Zaandam // NL

Project:

Architect:
Tuinontwerp:
Adviseurs:
Opdrachtgever:

Jaar:
Budget:
Oppervlakte:
Status:
Foto's:
Locatie:
PDF Download:
Woonblok met 65 huur- en 14 zorg- appartementen plus collectieve voorzieningen
LOOS ARCHITECTS / de architectengroep
Terra Firma, Amsterdam, NL
Constructiebureau Tentij, SDB, Basalt
Woningbouwvereniging PARTEON en
Stichting ODION
1999-2006
€ 7.600.000 excl.
BTW en honorarium
10.280 m2 BVO
opgeleverd
Allard van der Hoek
Veldvliegerweg, Zaandam, NL
Klik hier...
Dit stadsvernieuwingsproject ligt tussen een drukke verkeersweg met naoorlogse flats en een kleinschalige woonwijk. Aan banden gelegd door externe eisen (rooilijnen, bouwhoogtes, bezonning, geluid, etc), kronkelt dit huizenblok zich in de omgeving als een slang in zijn mandje. Het programma voor miva-woningen is in het volume geïntegreerd: De Salamander beschikt over een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en een bijbehorende extra tuin aan de noordzijde van het blok. Typerend voor het plan zijn de hellende daken waardoor de bovenste woningen niet alleen over hogere plafonds beschikken, maar ook over ruime dakpatio’s. Bijna alle appartementen zijn ondiep en naar het binnenterrein georiënteerd. Ze worden door de aan de buitenkant liggende galerijen ontsloten. Aan de koppen van het blok vindt men diepere, tweezijdig georiënteerde appartementen voor welke de deels extra diepe galerijen als buitenruimte gebruikt worden.
Aan de binnenkant benadrukken de houten latten de plastische eigenschappen van de binnenplaats. Aan de buitenkant is het bouwvolume omgeven met een zwart stenen huid.
4th floor
3rd floor
2nd floor
1st floor
ground floor
sections
Team: Gert Jan van Ginneke, Pieter Hoogedorn, Joost Verheus, Holger Mührmann, Ton Gilissen, Wilmar Groenendijk, Mike Davis, Ralph Doggen, Julia Lang, Katarina Vranova, Roger van Well
line