line
loos architects
line
NIEUWS
line
PROJECTEN
line
INFO
line
PPG // Woningen Morgenstond Den Haag // NL

Project:
Ontwerp:
Opdrachtgever:
Jaar:
Oppervlakte:
Status:

Download PDF:

Nieuwbouwbuurt voor EUROPAN prijsvraag
Miguel Loos in collaboration with Danielle Huls
Staedion, Haag Wonen en gemeente Den Haag
2003
ca. 2 ha
Studie afgerond
Klik hier...
Morgenstond-Midden is een naoorlogse stadsuitbreiding die gelegen is aan de rand van de historische binnenstad van Den Haag. Het gebied ontbeert sociale diversiteit wat deels te wijten is aan een uniforme woningtypologie maar tevens veroorzaakt wordt door het onaantrekkelijke karakter van de publieke ruimte. Volgens het nieuwe masterplan voor het gebied zal de strokenbebouwing worden vervangen door gesloten blokken en het groen door privétuinen. In plaats van het afwijzen van de open structuur, passen wij een differentiatie-strategie toe die zich richt op het beëindigen van de monotomie die thans overheerst in de wijk. De gebouwen ontlenen hun identiteit aan de tuinen, die een grote variëteit aan openbare, semiopenbare, collectieve en private groengebieden bieden. Over de ruimte tussen de twee bebouwde stroken wordt een multifunctioneel tuin-DNA uitgespreid. Elk van de tuinen heeft een specifieke functie die de indeling van de aangrenzende huizen beïnvloedt en zodoende een symbiotische microkosmos creëert voor een bepaalde doelgroep. urban plan
Kastuin

Tuin met glasdak dat als serre ook over de gevels van de aangrenzende gebouwen licht. Achter deze glazen gevel transformeren de galerijen zich tot verticale tuinen. Een winkel op de begane grond verkoopt de in deze tuin gekweekte gewassen.
Speeltuin

Speeltuin met schommels, kipwippen, etc. De appartementen zijn verticaal in twee delen gesplitst, de eengezinshuizen horizontaal. Een deel is voor de kinderkamers met daaraan verbonden speelbalkons die wederom met glijbanen verbonden zijn. De ouders hebben in het andere deel van het huis een rustige verblijfszone.
Sporttuin

Hof met tartan speelveld voor basketbal etc. De woningen rond deze tuin zijn voorzien van een soort van sky-box, van waaruit de bewoners het spel in de tuin kunnen volgen.
Spatuin

Zwembad, sauna en jacuzzi zijn ondergebracht in simpele dozen op een houten dek. Deze dozen verschijnen opnieuw in de woningen, maar fungeren dan als keuken, badkamer of berging.
Meditatietuin

Over het minimalistische waterbekken weerspiegelen patioachtige balkonnen en gazen puien de meditatieve en teruggetrokken sfeer.
Bostuin

Bosje met diepe en smalle balkons welke op verschillende niveaus de boomkronen indringen. De plattegronden van de woningen worden dan ook beïnvloed door de oriëntatie van de balkons.
line