line
loos architects
line
NIUEWS
line
PROJECTEN
line
INFO
line
OPJ // ODE paleis van justitie Amsterdam // NL

Project:Architect:
Adviseurs:
Opdrachtgevers:
Jaar:
Oppervlakte:
Status:
Locatie:
Download PDF:
Advies en schetsontwerp ten behoeve van de selectieprocedure voor de nieuwbouw van het Amsterdamse Paleis van Justitie op Oosterdokseiland
Miguel Loos / HUB
CIIID, Graphic Language
Bouwfonds MAB
2005
40.000 m2 BVO
schetsontwerp afgerond
Oosterdokskade, Amsterdam, NL
Klik hier...
Omdat het huidige gebouw van het Amsterdamse Paleis van Justitie in de Grachtengordel niet meer aan de behoeftes voldeed was de RGD op zoek naar nieuwe huisvesting.
Op het Oosterdokseiland hebben wij onderzocht hoe deze veeleisende institutie op het kavel van het TPG gebouw een nieuw representatief onderdak kon vinden. Bij het invullen van het complexe PVE hebben wij twee alternatieve modellen uitgewerkt: renovatie of nieuwbouw. Uitgangspunt voor beide modellen was dat de publieke functies aan de stadskant van het Oosterdok gesitueerd dienden te worden. Door de optimalisering van een gescheiden routing tussen rechters, gehechten en bezoekers kan bij beide modellen de centrale hal als publiek adres aan de kade fungeren. Alleen in de bovenbouw onderscheiden zich de modellen. In het renovatiemodel wordt het verhoudingsgewijs dikke, bestaande gebouw voor een betere lichttoetreding van grote vides langs de westgevel voorzien. In het nieuwbouwmodel wordt er een slankere kantoorverdieping voorgesteld. Deze plooit zich zodat de afstand naar het tegenoverliggende gebouw geoptimaliseerd wordt.
line